De Turn-Over meidengroep: giebelen mag, tot op bepaalde hoogte
Om 8 uur ’s morgens halen coördinator Isabella en Martha de deelnemers, allen tussen de 14 en 16 jaar, thuis op. Vervolgens wordt er gezamenlijk ontbeten en daarna begint de dag die bestaat uit cognitieve vaardigheidstraining zoals persoonlijke doelen stellen en zelfinzicht en zelfvertrouwen krijgen, maar er wordt ook huiswerkbegeleiding gegeven, er wordt gewerkt aan sociale vaardigheden en natuurlijk worden er sportieve activiteiten ondernomen.
De vijf meiden hebben allen te maken met verschillende problematiek: van schooluitval tot het niet tot je recht komen in een dagbesteding. Met behulp van de professionals van Turn-Over en in samenwerking met de ouders en met school, stellen zij zichzelf een persoonlijk doel waar zij in het programma naartoe zullen werken.
Rugby is overigens niet de leidraad in het programma voor de meiden, de normen en waarden die horen bij de rugby sport natuurlijk wel.
Vaardigheden die je op school niet leert
“Vorige woensdag hebben wij bijvoorbeeld samen gekookt tijdens het cognitieve gedeelte. We ruimen dan samen op en doen samen de afwas. Kortom: er werd gewerkt aan belangrijke vaardigheden die zij niet op school leren”, aldus Isabella. “Onder leiding van een Engelse mevrouw die kooklessen geeft hebben wij flatbreads gemaakt”, zo vertelt één van de deelneemsters enthousiast.
Samen sporten motiveert
“Tijdens het ontbijt en de lunch ontstaan vaak de meest waardevolle gesprekken”, zo vult Martha aan die het sportieve gedeelte voor haar rekening neemt. Momenteel bestaat dit deel uit weerbaarheidstraining en hardlooptrainingen die afgewisseld worden met bijvoorbeeld stressreductie training en body & mindfullness training. Straks, als de coronaregels versoepelen zullen de trainingsvormen worden uitgebreid. “Tijdens het sportieve gedeelte kies ik voor sporten waar de persoonlijke doelen van de meiden in verwerkt worden”, zo legt Martha uit. Veel van de meiden zagen hier tegenop maar ze zijn het nu met elkaar eens dat samen sporten eigenlijk heel leuk is, het motiveert.
Time-out
Maar van waardevolle gesprekken tijdens de lunch is vandaag geen sprake: de meiden hebben ‘de slappe lach’ en zij proberen de grenzen op te zoeken bij coördinator Isabella, die overigens geen spier vertrekt. Isabella last een time-out in voordat zij de meiden op een rustige manier uitlegt dat dit niet de bedoeling is en dat het bovendien zeer respectloos is.
Veel verwachtingen maar ook veel begrip
Ondanks de ‘slappe lach momenten’ zien de deelneemsters goed de meerwaarde in van project Turn-Over voor de toekomst. “Sterker nog: dit is mijn laatste kans, als ik deze niet zou aangrijpen dan zou ik naar een gesloten instelling gestuurd worden”, aldus één van hen. De jongedame had helemaal geen zin in het traject maar dat is veranderd: “Het is fijn hier, ook met elkaar. Er wordt veel van ons verwacht maar wij voelen ook dat de begeleiders ons begrijpen.”
Mixed Hockey Club Castricum
De locatie van de meidengroep wordt gefaciliteerd door Mixed Hockey Club Castricum (MHC Castricum), waar Turn-Over onlangs een fijne samenwerking mee aanging. Op woensdag en vrijdag mag Turn-Over de meiden ontvangen in het clubhuis en gebruik maken van de hockeyvelden.
Op onze website www.turn-over.nl vindt u informatie over onze werkwijze en ervaringen van jongeren en ouders.
Wilt u ons een casus voorleggen? Mail dan naar info@turn-over.nl of bel: 072- 220 41 70.
Turn Over is contractpartner jeugdhulp voor de Noordkop (regio Den Helder, Schagen, Texel), Regio Hoorn het HAL-gebied (Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk) de BUCH gemeente (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) Gooi en vechtstreek ( Hilversum, Laren, Blaricum, Gooise meren, Wijde meren, Weesp). Regio H10 Haaglanden ( Den Haag, Delft)