Dream2Work en Turn-Over: samen (werken) aan één doel
Jongeren de juiste basis geven en ze grip geven op hun eigen toekomst. Het enthousiasme straalt ervan af bij Anne Wijker van Turn-Over en Jolanda van Duin van Dream2Work. Twee organisaties met een gemeenschappelijk doel hebben elkaar gevonden.
Stichting Dream2Work is een loopbaanorganisatie vóór jongeren en dóór jongeren die elkaar helpen om goede beroepskeuzes te maken en een passende plek in de samenleving te veroveren door een voorbeeld voor elkaar te zijn. Via het ‘7 levels of succes’ stappenplan begeleidt Dream2Work de jongeren naar een baan die bij ze past. In het programma staat de persoon centraal, niet het werk. “Wat wil jij en wat zijn jouw kwaliteiten”, is de hamvraag.
Teamwork is the Dream2Work
Jolanda van Duin is de verbinder binnen Dream2Work: ze koppelt jongeren, ouders, docenten, werkgevers en organisaties zoals Turn-Over om elkaar te versterken. Ook ontwikkelde zij de ‘7 levels of succes’ methode. Als kind werden haar eigen kwaliteiten niet gezien en wat haar ideeën waren over de toekomst wist ze ook niet. Communiceren hierover was ze van huis uit niet gewend. Toch leerde ze gemakkelijk dus na haar middelbare school belandde zij als automatisch in de financiële branche. “Maar zo ben ik helemaal niet, ik wilde dit niet”, vertelt Jolanda.
Zeventien jaar geleden gooide ze het roer om: ze ging terug naar school en volgde doelgericht opleidingen: van loopbaanbegeleiding tot ondernemerschapstraining, daarnaast verslond ze boeken over communicatie. Ze vormde haar eigen idee over loopbaanbegeleiding: “Het gaat niet om het werk, het gaat erom hoe je betrokken wordt in de samenleving, laat de jongeren voelen dat ze belangrijk zijn en dat ze erbij horen”, aldus Jolanda.
Voor jongeren, door jongeren
Sinds kort werken twee jongeren van Dream2Work, Ragna en May (stagiaires genoemd), op de groep van Turn-Over die deelnemers individuele loopbaanbegeleiding geven. De stagiaires van Dream2Work zijn niet veel ouder dan de kandidaten en juist dat is de kracht van Dream2Work. “Ja tuurlijk, ik vond school ook vaak shit”, horen we stagiaire Ragna vertellen aan één van de jongens die ze begeleidt. De jongeren onderling begrijpen elkaar en spreken elkaars taal.
“De deelnemers zijn heel positief over de begeleiding van Dream2Work, ze willen graag werken maar weten niet waar ze moesten beginnen. Ze hebben handvatten nodig en structuur”, aldus Anne van Turn-Over. Jolanda haakt erop in: “Wij zijn juist heel blij met het vertrouwen dat Turn-Over in onze stagiaires heeft. In het begin vonden zij het spannend maar als je ze met een stukje begeleiding in het diepe gooit dan krijg je het ‘samen helpen wij elkaar- effect’ tussen de jongeren en de stagiaires.”
Positieve aandacht is een basisbehoefte
Beide partijen zijn van mening dat jongeren in de samenleving te snel worden uitgesloten. Ergens bij horen is een basisbehoefte en met positieve aandacht bewerkstellig je dit gevoel. “Soms denken werkgevers dat jongeren niet willen of het niet belangrijk vinden, maar meestal begrijpen ze het simpelweg vaak niet”, vertelt Anne. “Belangrijk is het uitleggen waarom: waarom je op tijd moet komen op je werk bijvoorbeeld”, zo vult Jolanda aan. Behalve naar elkaar luisteren spelen ook de eerste 3 levels van Jolanda’s 7 levels of succes’ hierbij een grote rol, zeker voor de jongere deelnemers van Turn-Over: wie ben ik? Wat voor soort werk zoek ik? En ‘als ik werk zoek, hoe pak ik dit aan’.
Turn-Over is een bodem waar Dream2Work op kan bouwen want in de kern wil iedere jongere erbij horen, dus ook de deelnemers van project Turn-Over. “Iedere jongere heeft iets te vertellen, zolang je maar aandacht geeft aan deze persoon”, aldus Jolanda’s missie. Voor meer informatie over Dream2Work: www.dream2work.com.
Foto: Jolanda van Duin van Dream2Work.