Dit jaar bestaat Turn-Over 10 jaar en hoe mooi is het dat 2023 ook nog eens een jaar is dat volledig in teken staat van de rugby sport. In juni vindt namelijk de vijftigste editie van het Amsterdam rugby 7’s toernooi plaats op sportpark De Eendracht, de thuisbasis van Rugby Nederland en in september start het WK rugby dat dit jaar wordt gespeeld in Frankrijk, één van de vele landen die onlangs ook de Turn-Over filosofie heeft omarmt. “En vergeet niet dat wij eind 2022 een tweede dependance van ons kantoor hebben geopend op sportpark De Eendracht”, glundert een trotse Joeri Peperkamp, founder en directeur van Turn-Over.
Kick-off
In 2013 sloegen DGO personeelsdiensten en Peperkamp coaching & training de handen in elkaar: Turn-Over werd geboren. Joeri, destijds werkzaam in de gesloten jeugdzorg én fanatiek rugbyer, beklaagde zich over de misstanden in de jeugdzorg die hij ondervond. “Als je het zelf beter weet dan moet je het zelf gaan doen”, antwoordde Olga de Graaf, destijds eigenaresse van DGO, en zo geschiedde. In samenwerking met andere professionals in het enorme netwerk van beide bedrijven werd er een gedetailleerd plan van aanpak opgesteld. De enthousiaste instanties die lucht kregen van deze unieke aanpak in de jeugdhulpverlening deden de rest: zij zorgden voor een fantastische kick-off.
“In het begin reden wij rond in een busje en pikten wij de jongeren van de straat op aanwijzing van jongerenwerk en de gemeenten”, vertelt Joeri. De jongeren konden kiezen of delen: of ze zouden steeds verder in de problemen komen, of ze sloten zich aan bij het Turn-Over traject en focusten zich al sportend op hun toekomst. De rugbytrainingen in Castricum werden bezocht door nieuwsgierige ambtenaren en één daar was Leo Bos, destijds regio contractmanager van HALTE werk van gemeente Alkmaar. Bos was zo enthousiast dat hij zich hard maakte voor tien trajecten bij gemeente Alkmaar. Deze lijn heeft Turn-Over de afgelopen jaren vol enthousiasme aangehouden en zo hebben zij inmiddels tientallen jongeren op het juiste spoor gezet.
Lineout
Er is veel veranderd in de tien jaren dat Turn-Over bestaat: terwijl Turn-Over zich in het begin richtte op de zware ‘boefjes’ begeleiden zij het nu voornamelijk kwetsbare jongeren die kampen met schooluitval, zij worden weerbaarder gemaakt worden en zij leren schoolse vaardigheden aan. Er zijn meidengroepen gestart en er wordt niet meer volledig gefocust op rugby: yoga en andere sporten, sociale vaardigheden en bijvoorbeeld sollicitatietraining zijn ook toegevoegd aan het programma.
Het Turn-Over project heeft zich verspreid over de hele randstad en Joeri en Olga zitten zelfs aan tafel met ministeries uit de hele wereld.
“Dat ik als ‘simpele ziel’ moet gaan vertellen aan ministers hoe jongeren écht geholpen kunnen worden dat is zeker leuk maar het allermooiste vinden wij dat Turn-Over een eigen community heeft gecreëerd. Oud-deelnemers komen bij ons terug als trainers en laatst kregen wij het allermooiste compliment ooit: één van de allereerste deelnemers vertelde dat het kwartje gevallen is nu hij een kindje en een vaste baan heeft. Dat is het enige doel wat wij voor ogen hebben”, aldus Joeri Peperkamp die zin heeft in zijn volgende decennium Turn-Over.
Als aftrap van 10 jaar Turn-Over gaat vanaf volgende week de Turn-Over podcast live waarin échte verhalen te beluisteren zijn van oud-deelnemers, Turn-Over believers en hulpverleners. Stay tuned en volg Project Turn-Over op Spotify of via social media.
Belangrijke data:
Zaterdag/zondag 15 en 16 April Turnover staftrip Harlequins London.
Donderdag 1 juni 4de JC Zaanstad Turnover’s toermooi.
Vrijdag 2 juni 8ste Turnover Amsterdam’s toernooi en reünie.
Zaterdag en zondag 3 en 4 juni Amsterdam’s toernooi.
Vrijdag 8 september Big Lunch 10 jaar Turnover start WK Rugby.