“Er kleven nog veel vooroordelen aan rugby”
Gerko is landelijk projectleider Werken via Sport. Hij maakt de verbinding tussen detentie en de sportwereld. Dat doet hij niet alleen met zo’n dertig voetbalclubs, maar ook met Turn-Over. En rugby heeft volgens hem de potentie om veel groter te worden.
“Rugby kan nog veel groter worden binnen het gevangeniswezen. Voetbal is volkssport nummer 1. Aan rugby kleven nog vooroordelen. Dat merk ik aan collega’s op de werkvloer. Daarbij heb het uit proberen te leggen in een gevangenis, maar daar waren ze er echt van overtuigd dat dit niet goed is voor de doelgroep, omdat het zo’n agressieve sport zou zijn: op de bal, elkaar tackelen.”
Gerko is verbindingsschakel. Hij gaat op zoek naar clubs die gedetineerden een nieuwe kans willen geven. Gedetineerden die in de laatste fase van hun detentie zitten, gemotiveerd zijn en geen zedendelicten of geruchtmakende zaken aan hun broek hebben hangen. “Ze moeten bij zo’n club of in zo’n groep kunnen functioneren.”
Twee jaar geleden ging hij de samenwerking aan met Turn-Over. “Ik heb een voetbalachtergrond. Had niks met rugby, maar werd uitgenodigd voor een Sevenstoernooi in Amsterdam. Ik zag een sport die gaat over samenwerken, waar discipline hoog in het vaandel staat en waar commentaar leveren op de scheidsrechter een no go is. Dat vond ik apart en uniek. En het sluit prima aan op onze doelgroep. Sindsdien leveren wij kleinschalig gedetineerden aan bij Turn-Over.”
En die vooroordelen? Die probeert de ambitieuze projectleider maar wat graag weg te nemen. “Op 7 juni organiseren we een rugbyclinic in de grootste gevangenis van Nederland, die in Zaanstad. Voor mij was het ook een eyeopener toen ik voor het eerst in contact kwam met de sport. Hopelijk kunnen we 7 juni het draagvlak vergroten.”