Klaar voor de start!
Vrijdag 25 september was de grote finale van wat 20 maart jl. met een geweldige kick-off begon: project Turn-Over. Een traject waarin jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden klaargestoomd voor een gestructureerd zelfstandig bestaan mét baangarantie. Hoe? Met gedreven jobcoaches én rugby. Rugby? Jazeker! Door middel van de normen en waarden uit de rugbysport worden de jongeren fysiek en mentaal gestimuleerd, gemotiveerd en ondersteund in het nemen van verantwoordelijkheid.
Een plek op de arbeidsmarkt
Jobcoach Joeri Peperkamp is initiatiefnemer van het project en kijkt tevreden terug op de eerste periode. Hij is zichtbaar trots op ‘zijn’ jongens. ‘Tijdens de presentatie en de eindwedstrijd hebben we de vijftig genodigden laten zien hoe het er nu voor staat met de jongeren. Zowel ouders als werkgevers, gemeenten, nieuwe deelnemers en het UWV hebben met eigen ogen de enorme stappen voorwaarts kunnen zien. En de jongens zelf? Die hebben nu gevoel van eigenwaarde en zijn klaar voor een stabiel bestaan. En voor een plek op de arbeidsmarkt!’ Joeri vervolgt: ‘Vrijdag was echt top. Het weer was goed, de tegenstanders (bestaande uit een selectie van het eerste, tweede en de jeugd) waren goed en mijn jongens waren goed. Er is zelfs drie keer gescoord: twee keer door Rodrigues en een keer door Milan! Na de wedstrijd is er spontaan nog een pot gespeeld, nu met gemixte teams. De perfecte afsluiting!’
De leiding nemen
Turn-Over is een specifieke rugbyterm. Tijdens een ‘turn-over’ neemt één van de rugbyteams weer de leiding in het spel en dat is precies wat de jongeren geleerd wordt: leiding over het eigen leven. Turn-Over speelt zich voor een groot gedeelte af op de velden en in het clubhuis van de Castricumse Rugby Club en bestaat uit drie fases. Fase 1 heeft tot doel de persoonlijke- en teammotivatie te stimuleren, kennis op te doen, inzichten te verkrijgen, vaardigheden aan te leren, het teamgevoel te versterken en competenties te verstevigen. Daaropvolgend doen de jongeren werkervaring op, waarnaast ze minimaal tweemaal per week in teamverband blijven trainen bij de club. Tijdens de uitstroomfase worden jongeren in het kader van de nazorg nog zes maanden individueel begeleid ter voorkoming van voortijdige uitval.
Kippenvel
Esther Hollenberg (wethouder Castricum) is overtuigd van de kracht van Turn-Over: ‘Zojuist bij de eindwedstrijd geweest van de eerste groep deelnemers aan het project Turn-Over, een project voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ongelooflijk gaaf om te zien hoe de deelnemers in alle opzichten enorm gegroeid zijn en meer zelfvertrouwen hebben gekregen. En, zoals ze zelf ook zeggen, weer perspectief en een toekomst hebben! Kippenvel bij de wedstrijd die ze speelden tegen de mannen van Castricumse Rugby Club en bij de film met hun persoonlijke ervaringen. Ik heb enorm veel respect voor Joeri, zijn team en de deelnemers! En ik ben heel blij dat ze met de tweede groep gaan starten!’ Deze tweede groep start vrijdag 2 oktober. Daarnaast is er vanuit diverse gemeenten interesse om het project ook elders in Nederland te starten. Denk je dat Turn-Over iets voor jou of iemand uit jouw omgeving is? Op zoek naar meer informatie? Mail naar info@turn-over.nl.