Turn-Over als keerpunt: Margo vertelt..
Turn-Over bleek een keerpunt in een moeilijke periode in het gezin van Margo. Door de interventie van founder Joeri Peperkamp en vervolgens de ambulante begeleiding van jeugdhulpverlener Dederick kreeg zoon Rutger zijn leven weer op de rit en keerde de rust in het gezin terug.
“Het was niet: ik wil niet naar school! Maar het was: ik ga niet meer naar school”, aldus Margo over haar zoon Rutger. De destijds 14-jarige Rutger had een groot concentratieprobleem en zag het nut niet in van school. Het was onmogelijk voor Margo om haar zoon te motiveren, ze zat met haar handen in het haar.
Margo zag haar zoon afglijden: hij kreeg een time-out van school en begaf zich steeds meer op straat, hij sloot zich aan bij hangjongeren en op een gegeven moment begon ze zelfs een wietlucht om hem heen te ruiken. “Het werd van kwaad tot erger, hij kwam zelfs zijn bed niet meer uit”, vertelt Margo die besefte dat haar zoon direct hulp nodig had.
Wachten op hulp
Dit alles speelde zich af in januari 2020 maar het gezin kon pas in april bij de reguliere hulpverleningsinstanties terecht. Inmiddels besloot Rutger dat hij het huis uit wilde, hij wilde geld verdienen. De GZ therapeute die Rutger periodiek zag drukte hem op het hart dat hij leerplichtig was en eerst een diploma moest halen. Dit was voor Rutger de druppel: hij wilde ook niet meer naar therapie.
Margo begon zelf aan een zoektocht naar hulp via internet want vier maanden wachten was geen optie. Ze stuitte op de methodiek van Turn-Over en hoorde via kennissen goede berichten over de organisatie, ze besloot contact op te nemen. Hoe langzaam de reguliere hulpverlening op gang kwam, hoe snel ondernam Turn-Over actie. Joeri kwam met Rutger praten en besloot hem mee te nemen naar het sportveld waar de deelnemers aan het project op dat moment trainden.
Turn-Over laat niet los
Na drie keer afspreken gooide Rutger zijn kont weer tegen de krib maar Turn-Over hield vol: Dederick werd aangewezen als ambulant begeleider. “Dederick en Rutger hadden een klik. Dederick stelde zich op gelijke hoogte. Dit deed hij door ’s morgens bijvoorbeeld bij Rutger op bed te gaan zitten en te informeren naar Rutgers ‘chickies’. Hier moest Rutger dan stiekem wel om lachen”, glimlacht Margo. Dederick kreeg zijn vertrouwen en samen met Rutger stelde hij doelen voor de toekomst.
Nog steeds wilde de inmiddels 15-jarige Rutger het huis uit. Aangezien de sfeer in huis steeds grimmiger werd moest hier een oplossing voor komen. Voor begeleid wonen kwam Rutger niet in aanmerking omdat hij geen diploma’s had maar hij kon terecht in een kamertrainingscentrum. Dederick ging met Margo en Rutger mee om er een kijkje te nemen. “Hij was dolenthousiast, eindelijk wilde hij zelf eens iets. Ik wist gelijk dat dit een succes zou worden”, vertelt Margo.
Het werd een succes. De inmiddels 16-jarige Rutger heeft het enorm naar zijn zin en heeft zijn leven weer op de rit.
Een steunpilaar
Margo benadrukt dat ze blij is dat ze de hulp van Turn-Over heeft ingeschakeld: “Als ik langer had gewacht en hij was 18 jaar geweest dan had hij niet meer in het kamertrainingstraject kunnen gaan”, zo vertelt ze opgelucht. “Het fijne van Turn-Over is dat ze goed zichtbaar zijn op straat. Ze kennen de hangjeugd en weten precies wie wie is. Daar hadden wij als ouders totaal geen zicht op”. Ook was ze blij dat ze Joeri te allen tijde bereikbaar was voor dagelijkse beslommeringen die ze had met haar zoon. “Turn-Over voelde als een steunpilaar om me heen en zorgde dat mijn gezin niet omviel”, zo besluit Margo het heftige relaas dat gelukkig goed is afgelopen.