Een inspirerende presentatie voor onze jongeren
Tijdens zijn presentatie, ondersteund met vette videoclips waarin hij rapt met o.a. De Opposites, gedragen de twintig Turn-Over jongeren zich uiterst cool. Ze hangen een beetje onderuit op hun stoel, kijken eens om zich heen en de meidengroep giechelt wat met elkaar. Onverstoorbaar vertelt de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow zijn verhaal hoe hij van ‘vervelende puber’ die niet tegen autoriteit kon en constant van school werd gestuurd een wereldberoemde rapper werd die dit weekend nog op Paaspop plat rapte voor een publiek van 2500 man.
Op High School maakte de Zuid-Afrikaan kennis met rugby: “It changed my life”, zo vertelt hij. Hij speelde in een goed team in een klein plaatsje nabij Kaapstad. Hij voelde zich goed in zijn nieuwe rugby familie en dit maakte dat de van nature verlegen jongen steeds zelfverzekerder werd. Het enige waar hij nu nog alleen voor stond was zijn voorliefde voor rapmuziek. In die tijd maakte niemand rapmuziek in Zuid-Afrika dus Jack dacht: “Fuck dan doe ik het zelf”, en begon rapnummers te schrijven. Het sociale netwerk van de rugby community bracht hem onder de vleugels van bekendere rappers en uiteindelijk durfde hij zelfs met ze op het podium te staan. De Zuid-Afrikaanse raplegende Jack Sparow was geboren.
Hij legt uit dat er verschillende genres zijn waarbij rappers zich voordoen als gangster maar vaak is het slechts een imago. “De meeste hebben gewoon op een privéschool gezeten en komen niet uit de ghetto”, glimlacht hij. “Ik gok dat slechts 20% van dit kleine clubje echte gangsters zijn”, zo vult hij aan. Zelf ziet hij zich als een soort stripfiguur, dat komt vooral door zijn handelsmerk: een baseball cap met een enorm lange klep. De bescheiden rapper voegt eraan toe dat hij partymuziek maakt: “Jumping around”, zo beschrijft hij zijn genre. Hij is dan ook dolblij met zijn Nederlandse fan schare die tot grote verbazing van de bescheiden rapper iedere keer dat hij in Nederland optreedt weer massaal komt opdagen.
Na de presentatie mogen er vragen worden gesteld en foto’s worden gemaakt. Twee Turn-Over jongeren die net nog quasi verveeld achterin zaten schuifelen op Jack af. Na wat gelach over en weer vragen ze Jack het hemd van het lijf en natuurlijk gaan zij ook met hem op de foto. De vriendin van Jack Parow, Michelle, blijkt een rolmodel te zijn voor de meidengroep. Ook haar wordt het hemd van het lijf gevraagd en bij het afscheid krijgt Michelle een dikke knuffel: “We are so happy to meet you, you are the coolest girl we know”, wordt er gezegd. De middag wordt afgesloten met een potje rugby en Jack doet fanatiek mee: zo fanatiek dat hij een enorme kramp in zijn hamstring krijgt. “Ach ik ben wel iets gewend: weet je wat pas pijn doet? Als je gaat stagediven en niemand vangt je op.”