Schooluitvallers in beeld: Turn-Over van start in regio ’t Gooi
Op vrijdag 7 mei is de kick-off van de nieuwe groep die Turn-Over opstart in regio ’t Gooi. Op de rugby Club Hilversum zullen jongeren die uitvallen op school begeleid worden naar een veilige terugkeer op school door regelmaat, sport en diverse sociaal-cognitieve trainingen.
Bij Turn-Over worden jongeren flink aangepakt. Het is keihard aanpoten om weer gemotiveerd te raken en in het ritme te komen. Gelukkig hoeft je kind dat niet alleen te doen en worden zij intensief gesteund door een vaste begeleider die regelmatig met ouders of met school overlegt over de vorderingen van de deelnemer.
De methodiek van Turn-Over is geënt op het functioneren van een rugbyteam. Rugby is een uitdagend spel met strakke spelregels en talloze leermomenten. Respect, discipline, teamspirit, feedback, zelfbeheersing en incasseren staan voorop. Deze kernwaarden die bruikbaar zijn in alle facetten van het leven brengen de professionals van Turn-Over graag over op de jongeren.
Niemand minder dan oud-rugbyspeler en jeugdspecialist Wesley Mulder, die 40 interlands op zijn naam heeft staan zal samen met pedagogisch specialist Angelien Dawson de jongeren onder zijn hoede nemen. “Omdat de scholen inmiddels weer opstarten komen de schooluitvallers steeds beter in beeld”, zo legt hij uit.
Naast zijn rugby carrière werkt Wesley al 20 jaar in de zorg. Zijn hart ligt bij jeugdzorg en toen hem werd gevraagd project ’t Gooi op te starten voor Turn-Over hoefde hij niet lang na te denken. “Hiervoor werkte ik in een gesloten jeugdinstelling, de jongeren gingen daar intern naar het voortgezet onderwijs. Als ze geen zin hadden om uit bed te komen dan trokken we ze gewoon uit bed. Bij Turn-Over worden de jongeren ’s morgens thuis opgehaald en hier geldt hetzelfde: als ze geen zin hebben om uit bed te komen dan blijven we net zo lang naast hun bed staan totdat ze mee komen”, vertelt Wesley.
Het klinkt keihard maar Wesley verliest zeker het gevoel van de jongere niet uit het oog. “Ik ben altijd op zoek naar de kern van het gedrag. Misschien heeft de deelnemer bepaalde vaardigheden niet vanuit huis meegekregen of is er een probleem in de gezinssituatie”, zo legt hij uit. Tijdens het intensieve programma ontstaat er een vertrouwensband met de deelnemers waardoor vaak veel duidelijk wordt. Wesley gaat in ieder geval geen uitdaging uit de weg en zijn motto is dan ook: iedereen verdient een tweede kans.
Na succesvolle afronding van het traject mogen de jongeren zich Turn-Over Legend noemen. Als Turn-Over Legend krijg je een plek in onze Hall of Fame en blijf je altijd deel van onze familie.
Op onze website www.turn-over.nl vindt u informatie over onze werkwijze en ervaringen van jongeren en ouders.
Er zijn nog plekken vrij dus wilt u uw kind aanmelden of wilt u ons een casus voorleggen? Mail dan naar info@turn-over.nl of bel: 072- 220 41 70.
Turn Over is contractpartner jeugdhulp voor de Noordkop (regio Den Helder, Schagen, Texel), Regio Hoorn het HAL-gebied (Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk) de BUCH gemeente (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) Gooi en vechtstreek ( Hilversum, Laren, Blaricum, Gooise meren, Wijde meren, Weesp). Regio H10 Haaglanden ( Den Haag, Delft)